artykuł nr 1

Zawiadomienie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Piotrkowie Trybunalskim dot. przepisów uśmiercania ryb w sprzedaży detalicznej

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Piotrkowie Tryb. przypomina o przestrzeganiu przepisów dotyczących metod uśmiercania ryb w sprzedaży detalicznej. Należy stosować jedynie przepisy § 15 pkt. 5, 7 i 9 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 09 września 2004 roku w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz. U. Nr 205, poz. 2102).

Dopuszcza się uśmiercanie ryb, w tym karpi, poprzez uderzenie w głowę pałką drewnianą powodującą utratę świadomości w połączeniu ze skrwawieniem lub zniszczeniem mózgu. Zaleca się, aby uśmiercanie ryb, odbywało się w miejscu wydzielonym, za parawanem lub przenośną ścianką, tak, by nie odbywało się to przy udziale dzieci lub w ich obecności. Miejsce to musi spełniać wymogi weterynaryjno – sanitarne.